Het aantal winkels in Nederland daalt al jaren, ook in de woonretail. Toch zijn er ook voldoende detaillisten die anno 2017 succesvol zakendoen. Hun geheim? Ze onderscheiden zich van concurrenten door een duidelijke positionering. En daaraan heeft de consument behoefte, zo blijkt uit verschillende onderzoeken van Qudata® Markt- & Trendanalyse.

De afgelopen jaren deed Qudata® consumentenonderzoeken over de aanschaf van diverse woonproducten: keukens en keukenapparatuur, badkamers en outdoor producten. Onderdeel van deze onderzoeken is de vraag welke kenmerken consumenten belangrijk vinden voor de winkels waar ze gaan kijken en eventueel kopen. Waar letten ze op als ze deze winkels selecteren om te gaan shoppen?

Goede service, deskundigheid en prijs (discount) scoren hoog op deze ladder, zo blijkt uit de recente onderzoeken. Dat geldt voor alle vier de betreffende productcategorieën. Qudata® heeft consumenten vervolgens gevraagd welke winkels en of formules in hun ogen goed scoren als het gaat om deze drie onderscheidende ‘typeringen’. In de bijgaande grafieken voegen we daar bereikbaarheid, bekendheid en betrouwbaarheid aan toe.

Verantwoording

Dit rapport is gebaseerd op vijf consumentenonderzoeken uit 2016 naar de aankoop van producten in de woning. In elk consumentenonderzoek vraagt Qudata® naar de redenen voor het kopen van een bepaald product bij een bepaalde retailformule. De resultaten van deze onderzoeken hebben we per jaar bij elkaar opgeteld. Op basis hiervan hebben we een aardig inzicht in de trends over de positionering van retailformules in de woonbranches over de afgelopen jaar.

De resultaten hiervan vindt u in dit rapport.

%d bloggers liken dit: