Uit het meest recente consumentenonderzoek Qudata Markt- & Trendanalyses naar de markt van badkamers en badkamerproducten (mei 2019) blijkt, dat de rol van de speciaalzaak nog steeds sterk is. De verkoop via winkels neemt weliswaar gedurende de jaren iets in belang af, maar is nog steeds verreweg het belangrijkst.

Van de verkoop via winkels loopt ongeveer de helft via de badkamerspeciaalzaak; iets minder in aantallen en iets meer in omzet, zo blijkt uit het onderzoek van Qudata. Speciaalzaken doen het met name goed in de wat ‘ingewikkelder’ productgroepen, zoals producten die meer begeleiding nodig hebben van de detaillist. Maar zelfs bij de productgroep ‘accessoires’ is het marktaandeel van de speciaalzaak met 40 procent de grootst.

Internet

Waar in sommige branches internet reeds een belangrijke rol heeft ingenomen als afzetkanaal, is dat in de badkamermarkt nog niet zo. Weliswaar is het marktaandeel van online verkopen sinds 2013 verdubbeld van 7 procent naar 15 procent, maar dat is nog niet erg dominant.

De ‘bricks’ zijn nog steeds belangrijk. Bijna 70 procent van de aankopen verloopt via een winkel. Dat aandeel daalt licht, in 2013 veranderden 80 procent van de aankopen via een fysieke winkel van eigenaar, in 2019 was dat aantal gedaald tot 68 procent. (Grafiek 1)

Aankoopkanalen

Van die winkels is de speciaalzaak verreweg het belangrijkst (zie Grafiek 2). In aantallen worden 49 procent van de producten via de badkamerzaak verkocht, tegen 15 procent via het woonwarenhuis (zoals Ikea), 29 procent via de bouwmarkten en 6 procent via de bouwmaterialenhandel. In euro’s is het aandeel van de speciaalzaak zelfs nog iets hoger (54 procent); hetgeen betekent, dat het gemiddelde aankoopbedrag hoger is dan bij de andere aanbieders.

Woonwarenhuizen hebben een iets lager marktaandeel in euro’s met 14 procent, bouwmarkten zijn goed voor 24 procent aandeel en handelaren in bouwmaterialen zitten met 6 procent op het gemiddelde.

Productgroepen

Die verschillen in marktaandelen in aantallen versus euro’s kunnen worden verklaard door te kijken naar de aankoopkanalen per productgroep. Duurdere producten zoals vloerverwarming, douchegoten, complete baden, bidets, douche cabines, wastafels, infrarood en radiatoren worden verreweg het vaakst verkocht via de speciaalzaak. Maar ook zaken als tegels en verlichting vindt men het vaakst bij de badkamerzaken. (Zie Grafiek 3)Kranen, douchesets en accessoires worden vaker ook bij de bouwmarkten gekocht. Het woonwarenhuis doet relatief veel in accessoires. Installatie en montage wordt redelijk vaak verzorgd door de bouwmarkt (of bij de bouwmarkt aangesloten zzp-ers).

Onderzoek

Qudata Markt- & Trendanalyses verricht jaarlijks onderzoek naar de badkamermarkt onder consumenten. Hiervoor werden zo’n 3.500 consumenten benaderd, waarvan er ruim 1.000 zeggen de afgelopen zes maanden een badkamer of -product te hebben gekocht dan wel dat de komende zes maanden van plan zijn. Deze respondenten vulden de vragenlijst van meer dan 35 vragen in over het hele aankoopproces (de customer journey).

Men beantwoordt vragen zoals welke producten men reeds in huis heeft en welke men graag wil aanschaffen. Gevraagd wordt naar de trends die men ziet en welke eisen men stelt aan de producten die men wil aanschaffen. Van de merken wordt gekeken naar de naamsbekendheid en de eigenschappen die men aan zo’n merk toekent. Hetzelfde gebeurt met de aankoopkanalen, welke kent men, waar koopt men en waarom. Dit artikel is gebaseerd op de resultaten van het meest recente onderzoek.

Klik hier als u meer wilt weten over dit of onze andere onderzoeken.

%d bloggers liken dit: